2019

Filter op prijs

Ligstoel

Een vermoeide stoel, dat zie je niet zo vaak. Gun ‘m zijn welverdiende rust.

Inversie II

525.00

Is het de tot stoel getransformeerde schaduw van de stoel? Een nieuw object met duidelijke stoelkenmerken? Dit object kan op deze wijze, in twee dimensies bestaan, zo veel is zeker dat is middels deze tekening bewezen. Maar transfereren naar de derde dimensie, ofwel feitelijk maken?

Weefsel

625.00

Twee tekeningen van een ladderback-chair van Charles-Rennie McIntosh zijn verweven tot één.Dat levert zo zijn eigen problemen op die wél weer bijdragen aan het beeld. De tekening is verwant met een eerder door mij in 2019 gemaakte tekening Verweven verleden.

Pallisaden

175.00

Zien oké maar zitten? Aanpoten maar.

Rietveld refurbished V

375.00

De meest conceptuele ontwerpen van Gerrit Rietveld hebben naast een spartaans voorkomen ook dito ziteigenschappen. Voor echte hardliners is het plaatsen van een los kussen waarschijnlijk al vloeken in de kerk. Wat dan te denken van de stoffeerder die zich hier heeft uitgeleefd op de zigzag-stoel van Rietveld? Wel in de kleuren van de huisStijl dat wel.

Rietveld refurbished IV

375.00

De meest conceptuele ontwerpen van Gerrit Rietveld hebben naast een spartaans voorkomen ook dito ziteigenschappen. Voor echte hardliners is het plaatsen van een los kussen waarschijnlijk al vloeken in de kerk. Wat dan te denken van de stoffeerder die zich hier heeft uitgeleefd op de Berlijnse stoel van Rietveld? Wel in de kleuren van de huisStijl dat wel.

Spin II

Spin III

De achtpotige Thonetstoel die ik eerder als potloodtekening maakte in Spin vroeg om een meer dynamische uitvoering om de arachnofoben (zie ook ‘Arachnofobia‘  nog wat meer te triggeren. Twee standpunten gemixt maken de tekening een stuk beweeglijker.

Zitten II

260.00

De stoel die steeds meer zijn ‘frame’ verlaat en de wereld in holt diende zich voor het eerst aan in de vorm van Stoelgang in 2010. Daarna volgden o.m. Relaxstoel III en hier dus Zitten.
Een stoel die ook even de benen strekt. Je zal maar je hele leven moeten staan!

Verweven verleden II

Een variatie in kleur op de potloodtekening Verweven verleden met ook hier (uiteraard) de founding father van Mart Stam maar dit maal verweven met een ontwerp van Mies van der Rohe uit 1927 uitgevoerd door Thonet.
Door de dikte van het papier wordt naar de rand toe de afwijking tussen beide beelden steeds groter om die reden ben ik in het midden begonnen met weven.

Verweven verleden

Mart Stam is de uitvinder van het vrijzwevende buisframe, ‘Freischwinger’ zoals dat in het Duits veel mooier heet. Hij deelde zijn vondst met zijn collega’s aan het Bauhaus in de jaren twintig. Deze revolutionaire vondst leidde tot een explosie van varianten over zo’n beetje de hele wereld. Vele rechtzaken zijn erover gevoerd. Van Marcel Breuer verscheen als een van de eersten een commercieel exemplaar in de handel. Twee tekeningen, een van de eerste freischwinger van Mart Stam en de eerste van Breuer heb ik letterlijk verweven met elkaar. Een beetje zoals dat ook met hun leven en werk het geval was.

Relaxstoel III

De stoel die steeds meer zijn ‘frame’ verlaat en de wereld in holt diende zich voor het eerst aan in de vorm van Stoelgang in 2010. Daarna volgden o.m. Relaxstoel, Zitten en hier dus Relaxstoel III.
Een stoel die ook even neervleidt. Je zal maar je hele leven moeten staan!

Klokkenstoel

385.00

Een stoel van een klokkenmaker en misschien ook wel voor een klokkenmaker.Met je rug naar de tijd raak je ‘m misschien soms even kwijt, een weldaad in onze jachtige tijd. Vooral in het noorden van Nederland kent men de vrijstaande klokkenstoelen. Die melden zich op gezette tijden en deze als je (een) tijd erop zit.

Spin

475.00

De ranke speelse vormen van de klassieke Thonet-stoel komen helemaal tot leven door deze verdubbeling van het aantal poten. De extra buiging in deze poten zorgt bovendien voor een verende eigenschap met gegarandeerde dynamiek.

Framed IV

Opdracht

(Niet te koop)

Een serieuze bijdrage aan mijn crowdfunding bij Voor de kunst, die uiteindelijk leidde tot het boek Spelenderwijs de diepte in over mijn potloodtekeningen, vraagt om een passende tegenprestatie. In het voortraject gaf ik te kennen dat het aanleveren van een afbeelding van een eigen (lievelings-)stoel ter ‘verwerking’ door mij ook tot de mogelijkheden behoorde. Dat heb ik geweten! Het type stoel, een zeer fraai exemplaar overigens, was nu net van de soort die ik eigelijk altijd links laat liggen. Als iets moeilijk is deel je het in stukjes op, die ieder voor zich behapbaar zijn, et voilà.

Framing Rietveld V

150.00

De kleinste in de reeks Framing Rietveld. De eerste uit 2017 is de aanleiding voor de reeks geworden. Deze heb ik met vier anderen gemaakt voor boven het ‘bed’ van de ‘& breakfast’ in galerie De Kunstpraktijk in Veldhoven, als onderdeel van mijn expositie daar in de zomer van 2019. Geëxposeerd met z’n vijven als ‘Sleep’. Een goede nachtrust verzekerd!
Zie ook Framing RietveldFraming Rietveld II, III en IV.

Sleep

Zigzag-stoelen uit verschillende hoeken getekend en vervolgens ingelijst: Framing Rietveld , Framing Rietveld II, III, IV and V. Dit levert vijf ‘z-vormige’ wandobjecten op die gegroepeerd een fonetische weergave van slapen zijn: ZZZZZ.

Het idee is ontstaan door mijn expositie in een galerie annex bed and breakfast (De Kunstpraktijk) waar ook de gastenkamer meegenomen kon worden in de expositie.