2017

Filter op prijs

Reflectie

425.00

Een stoel spiegelt, sterker het hele tweeluik wordt gespiegeld. Een volgende stap in een reeks van werken waarbij spiegelen de sleutel is. Spiegel en Spiegel II zijn andere voorbeelden.

Ik ben geen stoel

Een niet mis te verstane uiting van deze stoel, eh getekende stoel. Een speelse verwijzing naar de Belgische surrealistische schilder René Magritte en dan met name naar zijn beroemde schilderij ‘Ceci n’est pas une pipe‘.

Boorstoel

Een ingelijste tekeningen annex luxe boekcassette leek mij een passend cadeau voor personen die een substantiële bijdrage leverden aan mijn boek ‘All in the family‘. Dat beviel me zo zeer dat het het begin vormde van een reeks waar dit een van de eersten in was. Mijn eigen bureaustoel gecombineerd met een van de hulpstukken van mijn boormachine.

Schietstoel III

385.00

Bij het verschijnen van mijn boek ‘All in the family‘ heb ik voor een aantal mensen die me op enigerlei wijze hebben geholpen een cadeau in de vorm van een ingelijste tekening annex luxe boekcassette gemaakt. Dat inspireerde mij weer om er meer te maken en daar is dit er (nog) een van.
Zie Duet II, Pen en gat, Fanzone en Schildersstoel III.
Deze tekening is dus inclusief dat boek.

Perpetuüm mobile III

1,275.00

Een reeks van geschakelde stoelen zijn vanuit de (ronde) rand zodanig afgebeeld dat de leuningen een soort naar binnen gekeerd tandwiel vormen. De opening biedt zicht op een soort melkweg die de cyclische beweging versterkt. Geen begin geen eind, slechts tijd.

Schommelstoel IV

De vierde en meest curieuze wellicht in de reeks schommelstoelen. De getekende stoel gaat een lijstverbinding aan en wordt zo een soort pamflet tegen de muur. Een pamflet voor de kunst!

Rietveld Refurbished

285.00

De toch wat spartaans zittende Roodblauwe stoel van Rietveld zou onderhanden genomen door een onwetende enthousiaste meubelmaker gestoffeerd kunnen worden voor meer comfort. Toch schuurt het wel zelfs als ik het enkel teken. Draait Gerrit zich om in zijn graf?

Framing Rietveld

De eerste Framing Rietveld uit 2017 werd in 2019 de aanleiding voor een reeks. Deze ging de andere vier voor al wist ik dat toen nog niet. Hij belande boven het ‘bed’ van de ‘en breakfast’ in galerie De Kunstpraktijk in Veldhoven, als onderdeel van mijn expositie daar in de zomer van 2019. Toen geëxposeerd als ‘Sleep’ een goede nachtrust verzekerd!
Zie Framing Rietveld II, III, IV en V.

Pas de Deux X (Balancing Berkovich)

700.00

Een van de meest recente uit een flinke reeks van ‘dansduetten’ tussen twee stoelen van hetzelfde type. Alle werken in deze reeks, meest aquarellen maar ook enkele potloodtekeningen, kenmerken zich doordat twee stoelen van hetzelfde type op enig punt elkaar vinden en daar versmelten geheel in de geest van een intense pas de deux. In dit geval betreft het een ontwerp van Elmar Berkovich.

Pas de Deux XI

De meest recente uit een flinke reeks van ‘dansduetten’ tussen twee stoelen van hetzelfde type. Alle werken in deze reeks, meest aquarellen maar ook enkele potloodtekeningen, kenmerken zich doordat twee stoelen van hetzelfde type op enig punt elkaar vinden en daar versmelten geheel in de geest van een intense pas de deux. In dit geval betreft het een ontwerp van de Deen Arne Jacobsen.

Babel try out

3,975.00

Een soort patroon ontstaat door deze zorgvuldig gestapelde veelal iconische stoelen. Het lage standpunt alsmede het tegenlicht zorgen voor een wat apocalyptische sfeer. De stoelen worden een beetje gereduceerd tot hun silhouet. In die zin is dit een wat vrijere én kleurrijkere variatie op Stapeling en Babel, beide linosnedes. Dit filmpje geeft een inkijk in de ‘making of’.

Kwartet II

1,575.00

Patronen van de massa. Stoelen in een leeg stadion of theater fraai glooiend voor optimaal zicht. De keuze voor dit extreem liggende formaat heeft daar alles mee te maken en voert de spanning tussen het kwartet en het publiek, de zaal verder op. De gekozen kleurstelling en het contrast daarin onderstrepen dit.
Voor het alle stoelen (op het kwartet na) zijn drie mallen gebruikt, links, frontaal en rechts.

Rietveld III

550.00

De andere minstens zo beroemde stoel van Gerrit Rietveld bleek zich ook goed te voegen in een isometrisch grid. Dus na Rietveld, helemaal vol met zigzag-stoelen nu deze helemaal vol met roodblauwe stoelen.

Portret 11

90.00

Het 11e portret van een stoel middels de leuning. De eerste negen in deze reeks dateren alweer van 2011 daarna was het ‘stil’ op dit gebied tot in 2017 er negen nieuwe verschenen. In 2018 gevold door nog eens twaalf en tot slot in 2019 nog eens drie. Zo worden door mij meestal gegroepeerd in een groter aantal genoemd of ook wel als kleinere accenten tussen andere potloodtekeningen. Zie Portret 12, 30 en 43.

Portret 12

90.00

Het 12e portret van een stoel middels de leuning. De eerste negen in deze reeks dateren alweer van 2011 daarna was het ‘stil’ op dit gebied tot in 2017 er negen nieuwe verschenen. In 2018 gevold door nog eens twaalf en tot slot in 2019 nog eens drie. Ze worden door mij meestal gegroepeerd getoond of ook wel als kleine accenten tussen andere potloodtekeningen. Zie Portret 16, 29 en 43.

Portret 13

90.00

Het 13e portret van een stoel middels de leuning. De eerste negen in deze reeks dateren alweer van 2011 daarna was het ‘stil’ op dit gebied tot in 2017 er negen nieuwe verschenen. In 2018 gevold door nog eens twaalf en tot slot in 2019 nog eens drie. Ze worden door mij meestal gegroepeerd getoond of ook wel als kleine accenten tussen andere potloodtekeningen. Zie Portret 17, 28 en 43.