2016

Filter op prijs

Leerstoelen II

Opdracht

(Niet te koop)

Een soort van gescheiden tweeluik. Een goed op elkaar ingespeeld duo in de kinderfysiotherapie en logopedie is de geadresseerde van deze leerstoelen. Deze II en de ander I, hun specialisme is te herkennen aan de geplaatste voorwerpen. Kennis en hulpmiddelen in de laatjes en via het koord verbonden tot een eenheid die prachtig in balans is.

Leerstoelen

Opdracht

(Niet te koop)

Een soort van gescheiden tweeluik. Een goed op elkaar ingespeeld duo in de kinderfysiotherapie en logopedie is de geadresseerde van deze leerstoelen. De ene I en de ander II, hun specialisme is te herkennen aan de geplaatste voorwerpen. Kennis en hulpmiddelen in de laatjes en via het koord verbonden tot een eenheid die prachtig in balans is.

Kunstbeschouwing

550.00

Met z’n vieren geschaard rondom een rand. Of is het een lijst? Ja, een lijst die een stukje muur omkadert waarnaar dit kwartet kijkt. Kunstbeschouwing avant la lettre: muur is kunst.

Gestrand II

Na de charme van het patroon van deze strandstoelen te hebben verbeeld in Gestrand met daarbij ook de slagschaduwen van de stoelen op het zand, besefte ik dat door de snijtechniek die ik ontdekte in het werk Rietveld kon gebruiken om op die manier het licht zelf de schaduwen te laten tekenen.

Schilderstoel II

Na een intensieve schildersessie even achteroverleunen: dat zit wel goed! En dan weet je je in de rug gedekt door de vruchten van je eigen inspanningen.

Gestrand

Zo’n klassieke uitklap strandstoel bleek na wat denkwerk, heel goed in een soort doorlopend patroon te verwerken. De ultieme zee/strandkleuren blijven toch marine-blauw en wit geplaatst op het zand. Waar anders? Natuurlijk een slagschaduw erbij vanwege het zonnige weer.
De tekening deed mij meteen denken aan het strand in Rimini in Italië waar het grootste deel van het strand geclaimd was door hotels en waar hun territorium gemarkeerd werd door rijen zorgvuldig opgestelde strandstoelen. Een soort file voor de zee, van daar Gestrand.

Zitten bij Itten

1,000.00

Van vierkant naar (kleuren-)cirkel. Mijn academie-verleden waarin we behoorlijk gedegen leerden kleuren te mengen aan de hand van Johannes Itten‘s kleurentheorie, resulterend in een eigen ontworpen kleurenwaaier, speelde op toen ik met deze basistekening bezig was. Deze ruimtelijke en tegelijkertijd platte vorm vroeg om een kleurrijke invulling: Zitten bij Itten.

Tijdkring VII

2,975.00

In de astronomie is tijdkring een tijdruimte waarbinnen zich een aantal verschijnselen herhaalt.
Een kring van buisframe-stoelen op een goed geboende tegelvloer. Op? Net boven! De innige verbondenheid van deze seance leidt tot verheffing. Is dat niet wat we bij elk kringgesprek zouden willen?

Chairman

1,000.00

Chairman speelt met de pixel al is de pixel in dit geval ook een stoelzitting. Geschakeld tot een groot vlak kunnen deze pixels elk beeld vormen afhankelijk van rangschikking van de kleuren. In dit geval is het een portret van de stoelenman (ondergetekende dus) ofwel Chairman. De voorzitter van deze stoelen-wereld.

Duet II

Opdracht

(Niet te koop)

Bij het verschijnen van mijn boek ‘All in the family‘ heb ik voor een aantal mensen die me op enigerlei wijze hebben geholpen een cadeau in de vorm van een ingelijste tekening annex luxe boekcassette gemaakt. Dat goldt voor Pen en Gat deze en ook voor deze.

Pen en gat

Opdracht

(Niet te koop)

Bij het verschijnen van mijn boek ‘All in the family‘ heb ik voor een aantal mensen die me op enigerlei wijze hebben geholpen een cadeau in de vorm van een ingelijste tekening annex luxe boekcassette gemaakt. Dat goldt voor deze en ook voor Duet II.

Stamhouder

Het eerste werk waar ik, min of meer uit nood geboren, werkte met het uitsnijden van de restvormen was Rietveld, gewijd aan hoe kan het anders Gerrit Rietveld’s Zigzag-stoel. Een minstens zo revolutionaire vinding van een andere Nederlander verdiend dan zeker ook een podium in mijn oeuvre: de éénbuisframe-stoel. Die eer komt Mart Stam toe.

Keukenstoel

Een ingelijste tekeningen annex luxe boekcassette leek mij een passend cadeau voor personen die een substantiële bijdrage leverden aan mijn boek ‘All in the family‘. Dat beviel me zo zeer dat het het begin vormde van een reeks waar dit een van de eersten in was. Mijn eigen bureaustoel gecombineerd met een van de hulpstukken van onze mixer.

Handstand

Rennende, rustende en dus ook spelende stoelen: Een handstand in dit geval.

Vloed

1,000.00

Verloren in een woud van stammen. Stammen? Het blijken de vertikale, dragende delen van een leuning te zijn. Daar sta, loop of zwem je dan in deze wat post-apocalyptische ambiance. Kijk vooral ook ‘the making of flood‘ van dit werk.

De lange mars III

We zien als het ware een uitsnede uit een massale en schier oneindige rij deinende en wiegende stoelen. De verwijzing naar de oprichter van de Chinese communistische partij in de jaren ’20 van de vorige eeuw, Mao Tse-toeng, is evident. Maar zo’n titel laat evengoed gedachten toe over andere kolossale verplaatsingen van levende wezens. Zoals gnoes op de Afrikaanse vlaktes, of stromen vluchtelingen, door wat voor gewelddadigheden dan ook. (uit: ‘Stoelen en Titels’ van Chris Manders in All in the family.)