2010

Filter op prijs

Moderne Devotie V

250.00

Drie linosnedes in een drieluik in de vorm van een laptop. Waar in de Middeleeuwen de (welgestelde) reiziger een altaartje op zak had om zijn gebeden op de afgesproken tijden (devoot) op de richten heeft de hedendaagse forens zijn laptop. Deze klapt hij meestal direct na plaats genomen te hebben in het openbaar vervoer of park uit om er geheel in te verdwijnen: moderne devotie.

Torsie

700.00

Van tijd tot tijd komen dit soort oneindig-achtige constructies terug in mijn werk. Ruimtelijk en plat, isometrie vaak gecombineerd met centraal perspectief en regelmatige vlakverdelingen vergelijkbaar met bijvoorbeeld Escher.

Tijdkring V

2,375.00

Een (min of meer) zijaanzicht van Tijdkring III. Met ook de zelfde buisframe-stoel in een doorlopende vorm gemonteerd.
Zie ook Tijdkring , Tijdkring II, IV, VI en VII.

Eerste weidegang

Na Stoelgang te hebben gemaakt is het niet meer zo’n grote stap naar een hele kudde. Stoelgang komt qua naam van de gang van een paard, denk aan draf, telgang of galop. Wild wat ongecontroleerd springende dieren kende ik goed want elk voorjaar mochten de koeien, na een lange winter pas op de plaats, weer de wei in of wel de eerste weidegang. Het enthousiasme van de beesten op zo’n moment uit zich in wilde, vreemde, ongecontroleerde sprongen en bewegingen die je verder nooit ziet bij runderen.

Stoelgang

De stoel toont zich hier van zijn meer flexibele kant en stapt voortvarend op ons af. Eigenlijk ontdek ik met deze eerst terloops gekrabbelde lijntekening een nieuwe mogelijkheid. Dat een stoel een bepaald karakter heeft weten we; stoer, elegant, robuust, boers, enz. Maar hiermee krijgt ‘ie ook een eigen wil en begeeft zich de wereld in.

De lange mars III

We zien als het ware een uitsnede uit een massale en schier oneindige rij deinende en wiegende stoelen. De verwijzing naar de oprichter van de Chinese communistische partij in de jaren ’20 van de vorige eeuw, Mao Tse-toeng, is evident. Maar zo’n titel laat evengoed gedachten toe over andere kolossale verplaatsingen van levende wezens. Zoals gnoes op de Afrikaanse vlaktes, of stromen vluchtelingen, door wat voor gewelddadigheden dan ook. (uit: ‘Stoelen en Titels’ van Chris Manders in All in the family.)

Duet I

825.00

Eigenlijk trof ik dit letterlijk zo aan op een zonnige dag ergens in een galerie. Dus in mijn oeuvre is dit eigenlijk een beetje een buitenbeentje want  ‘enkel’ direct min of meer naar de waarneming gemaakt. Zie ook andere duetten als Duet II en  Duet III en zeker ook de Pas de Deux reeks.