2008

Filter op prijs

De lange mars III

We zien als het ware een uitsnede uit een massale en schier oneindige rij deinende en wiegende stoelen. De verwijzing naar de oprichter van de Chinese communistische partij in de jaren ’20 van de vorige eeuw, Mao Tse-toeng, is evident. Maar zo’n titel laat evengoed gedachten toe over andere kolossale verplaatsingen van levende wezens. Zoals gnoes op de Afrikaanse vlaktes, of stromen vluchtelingen, door wat voor gewelddadigheden dan ook. (uit: ‘Stoelen en Titels’ van Chris Manders in All in the family.)

Babel interieur

2,650.00

Staande in een enorm gebouw zoals ik ooit deed in de Gashouder in Oberhausen of in het Pantheon kan zo’n ruimte overweldigen met als effect dat je je wat onvaster op de grond voelt staan. Dat gevoel heb ik proberen te verbeelden me verplaatsend in het interieur van Toren van Babel II.

Tijdkring IV

3,850.00

Twaalf leuningen voor elk uur van de klok, zoals een uurwerk een tijdkring is natuurlijk. Ook deze kring bevindt zich net als eerdere versies in een ambivalente ruimte. Is het water? IJs? Zijn de leuningen eindeloos lang of spiegelen ze? Is dit een still en wentelt de groep door het universum?

Stoel in de hemel

500.00

Drie buisframe leuningen zijn samengesmeed tot een geheel: een drieëenheid. Door (deels) vertikaal met royaal verf te aquarelleren zijn druipers ontstaan die in ieder geval visueel de rol van de poten waarnemen. Kleur en druiptechniek maken een associatie met bloed echter ook onvermijdelijk. Symboliseert dit het leed wat in de naam van de drieëenheid aangericht is?

Duet I

825.00

Eigenlijk trof ik dit letterlijk zo aan op een zonnige dag ergens in een galerie. Dus in mijn oeuvre is dit eigenlijk een beetje een buitenbeentje want  ‘enkel’ direct min of meer naar de waarneming gemaakt. Zie ook andere duetten als Duet II en  Duet III en zeker ook de Pas de Deux reeks.